Fennir, M.A., Landry, J.A. and Raghavan, G.S.V. 2003. Respiration rate of potatoes (Solanum tuberosum L.) measured in a two-bin research scale storage facility, using heat and moisture balance and gas analysis techniques. Canadian Biosystems Engineering/Le génie des biosystèmes au Canada, 45: 4.1-4.9.
Abstract
Heat and moisture balance, in-store gas analysis, and mass loss methods were applied for quantifying respiration rates and moisture losses of potatoes stored in a two-bin research scale storage facility that was specially built and instrumented for long term storage of potatoes. The heat and moisture balances were applied on data collected for two months, and in-store gas analysis also was performed during a 40-day period. Net heating rate produced by potatoes was quantified and converted into respiration rates as CO2 (mL kg-1 h-1). The daily in-store gas analysis was also used for quantifying respiration rate as CO2 produced. Respiration rates obtained by the heat and moisture balance were found to be in agreement with ranges reported in the literature. However, they were higher than rates obtained by in-store gas analysis and by closed system gas analysis. Mass losses were quantified using the mass balance and mass loss analysis performed over the entire storage period. Results showed agreements among the two measurements and losses estimated were also in agreement with those reported in the literature. The study demonstrated the feasibility of using the heat and moisture balances and mass loss methods for instore determination of respiration rates, and their use as indicators for changes in physiological and health status of stored perishables. Keywords: Heat, moisture, balance, storage, respiration, CO2, gas analysis, potatoes.
Résumé
Des bilans de chaleur et d'humidité, des analyses de gaz produits et des méthodes de perte de masse ont été appliqués pour quantifier les taux de respiration et de perte d'humidité chez des pommes de terre entreposées dans deux compartiments d'entreposage d'échelle expérimentale qui ont été construits et instrumentés pour l'entreposage de pommes de terre à long terme. Les bilans de chaleur et d'eau ont été vérifiés à l'aide des données prises durant deux mois et l'analyse des gaz produits a été réalisée sur une période de 40 jours. Le taux net de production de chaleur par les pommes de terre a été quantifié et converti en taux de respiration en termes de CO2 (mL kg-1 h-1). L'analyse quotidienne des gaz produits a aussi été utilisée pour quantifier le taux de respiration produit sous forme de CO2. Les taux de respiration obtenus par les bilans de chaleur et d'humidité sont en accord avec les valeurs rapportées dans la littérature. Toutefois, ils étaient supérieurs aux taux obtenus par les méthodes d'analyse des gaz produits et d'analyse des gaz en système comparables aux valeurs rapportées dans la littérature. Cette étude a démontré qu'il est possible d'utiliser les bilans de chaleur et d'humidité et les méthodes de perte de masse pour l'estimation en entreposage des taux de respiration et comme indicateurs des changements physiologiques et de statut sanitaire de produits périssables entreposés. Mots clés: chaleur, eau, bilan, entreposage, respiration, CO2, analyse de gaz, pommes de terre.